PARK+ Ponsonby_

In a world with increasingly complex problems, collaboration is essential.  PARK+ was LandLAB’s winning entry into the Ponsonby Park design competition held in late 2017. This project pilots a new model for community led engagement, a design led process and interdisciplinary collaboration beyond a 'business as usual' consultation process.

PP+ Gallery Layout.jpg

Ponsonby is a place of continuous transformation, re-inventing and re-discovering itself through its rich layers of natural, cultural and social history. Our aspiration is for 254 Ponsonby Road to contribute to this dynamic and on-going re-invention. Ponsonby is inclusive, PARK+ will reflect contemporary values of democracy, inclusiveness and sustainability through a simple, but rich, sequence of interwoven internal and external public spaces. Ponsonby needs a dynamic new public space, not just a green one, that is strategically located and equipped to simultaneously compliment and counter-balance the street and to emerge overtime via a choreographed program of intervention, occupation and event.

PP+ Gallery Layout2.jpg

Our vision is to sensitively and adaptively re-use 254 Ponsonby Road's existing structures and features to create a unique, hybrid open space and destination that captures the urbanity, spirit and sense of place of Ponsonby. PARK+ weaves together the street (urban) and park (green) to reprogram the site through the fluid interaction of open space, architecture, community and place.

PARK+ embodies Ponsonby through innovative remediation, stormwater filtration and re-use, sustainable energy generation, rich materiality, design excellence and creative placemaking that demonstrates best practice in environmental, cultural and social sustainability.  Through the infrastructural layering of the site the, sometimes contradictory, performative, social and recreational requirements can be integrated into a hybrid urban park space.

The combination of traditionally binary public and private activities enables a high-performance landscape and the potential for a self-funding governance model that enables a multitude of site occupations and activities and new definitions of park and publicness. As the project moves into its next design phases the shared design objectives provide a foundation for decision making, governance and further design exploration.

A defining approach for Park+  is the idea that it will emerge over time via a choreographed program of intervention, occupation and event. This enables an ongoing relationship and dialogue with the community and the project’s participants beyond completion of a built project through an ongoing system of adaptable and collaborative interactions.

1707 - s02.jpg

Location_ Tāmaki Makaurau - Auckland, New Zealand
Client_ Auckland Council (Competition)
Date_ 2017 - Current
Budget_ $TBC
Team_ LandLAB